Schenken via de notaris of zelf regelen

notarisheusden • 13 november 2023

Hoe u een schenking doet waar iedereen blij van wordt

U wilt een schenking doen aan een naaste of een goed doel. Dat kan eenmalig of bijvoorbeeld jaarlijks. Hoe regelt u het goed, voor uzelf en voor de ontvanger? Met een schenkingsakte bij de notaris of zelf, in een onderhandse akte.


Voordelen schenken via de notaris

1. Uw schenking staat vast

Een notariële akte kan nooit kwijtraken. Bovendien stelt de notaris altijd vast of u de schenking uit vrije wil doet en of u de beslissing neemt met uw volle verstand. Daardoor staat u (of de ontvanger) sterk als er achteraf ruzie ontstaat en de zaak misschien in de rechtbank belandt.

2. Grip op uw gift

Wilt u dat uw gift goed wordt besteed? Dan kunt u bij de notaris voorwaarden (clausules) meegeven aan uw schenking. Bijvoorbeeld:

  • Uw kleinkind krijgt het geld pas vanaf zijn 18e verjaardag in handen.
  • De ontvanger mag uw gift alleen voor studie of een huis gebruiken (en niet voor feestjes).
  • U kunt uw schenking terugdraaien. Bijvoorbeeld als u krap bij kas komt te zitten.
  • U bepaalt wat er met uw gift gebeurt als de ontvanger gaat scheiden. Is het geld voor de ontvanger? Of delen de ex-partners uw gift? Dit is vooral belangrijk als de ontvanger is getrouwd voor 1 januari 2018.

3. Minder vermogensbelasting betalen

Zit een groot deel van uw vermogen in huis of aandelen? Dan betaalt u over het vermogen boven 57.000 euro vermogensbelasting. 

 U kunt uw vermogen kleiner maken met een schenking op papier bij de notaris. De ontvanger krijgt dit geld pas na uw overlijden.

4. Bewindvoerder benoemen

Wilt u grip houden op wat een kind met uw gift doet? Dan kunt u bij de notaris een bewindvoerder benoemen. De bewindvoerder (dat kunt u zelf zijn) bepaalt samen met het kind waar hij zijn geld aan uitgeeft. U bepaalt hoe lang het bewind duurt.


Meer informatie? https://www.notaris.nl/schenken/schenken-via-de-notaris-of-zelf-regelen


door notarisheusden 10 april 2025
Een notaris speelt een cruciale rol bij het verdelen van je erfenis, en zorgt ervoor dat alles op een juridisch correcte en duidelijke manier wordt geregeld. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop een notaris je kan helpen:
door notarisheusden 10 april 2025
Eén ding waar mensen vaak niet voor naar de notaris gaan, maar eigenlijk wél zouden moeten, is:
door notarisheusden 3 april 2025
Het verschil tussen trouwen, geregistreerd partnerschap en gemeenschap van goederen is vooral juridisch en fiscaal van belang. Als notaris zien we vaak dat mensen niet goed weten wat deze keuzes precies betekenen voor hun bezittingen, schulden en erfrecht.
door notarisheusden 3 april 2025
Elke lente is het weer zover: de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Veel mensen schuiven het voor zich uit, maar als notaris weet ik dat een goede voorbereiding niet alleen belastingvoordelen kan opleveren, maar ook onaangename verrassingen kan voorkomen. Hier zijn een paar veelgemaakte fouten die ik in de praktijk tegenkom en die je beslist niet mag vergeten.
door notarisheusden 28 maart 2025
Een stichting kan alleen worden opgericht via een notariële akte of bij testament. Hiervoor moet u naar de notaris. Daarnaast is inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) verplicht.
door notarisheusden 28 maart 2025
Mijn zoon helpt me met de betalingen en om die reden wil ik mijn rekening omzetten naar een en/of-rekening met hem samen. Kan dat?
door notarisheusden 23 maart 2025
Welke vergoeding krijg je als executeur als er niets in het testament staat vermeld?
door notarisheusden 23 maart 2025
In uw testament benoemt u iemand tot executeur. Wat doet die executeur precies?
door notarisheusden 10 maart 2025
Waarom heb ik een verklaring van erfrecht nodig?
door notarisheusden 10 maart 2025
Heb je een volmacht of levenstestament nodig als je getrouwd bent?
Show More