Mensen die een huis kopen, realiseren zich vaak niet dat de financiering daarvan belastingtechnische gevolgen heeft. De hypotheekrenteaftrek is een bekende regeling, maar wist je dat je ook rekening moet houden met eventuele bijleenregelingen als je een vorige woning met overwaarde hebt verkocht? En als je samen met je partner een woning bezit, hoe verdeel je dan de aftrekposten op een voordelige manier? Dit is een punt waar een notaris vaak bij betrokken wordt, zeker bij samenwoners zonder geregistreerd partnerschap.
Veel mensen vergeten dat een ontvangen erfenis of schenking invloed kan hebben op hun belastingpositie. Als je in een bepaald jaar een grote schenking ontvangt – bijvoorbeeld van je ouders in het kader van de jubelton (die overigens bijna verdwenen is) – dan moet je daar rekening mee houden in je aangifte. Niet alleen voor de schenkbelasting, maar ook omdat het je vermogen in box 3 kan verhogen, wat op zijn beurt weer invloed heeft op de te betalen belasting.
Fiscaal partnerschap is iets waar veel stellen zich niet direct in verdiepen, maar het kan een groot verschil maken in de belastingaangifte. Wist je bijvoorbeeld dat je samen de aftrekposten mag verdelen zoals je wilt? Dit kan een groot financieel voordeel opleveren als één van beide partners een hoger inkomen heeft. Een notaris wordt vaak ingeschakeld bij het opstellen van partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden, en het is altijd verstandig om de fiscale impact hiervan te bekijken.
Voor ondernemers, of mensen die naast hun baan een zzp-klus doen, zijn er extra aandachtspunten. De zelfstandigenaftrek en andere regelingen kunnen voordelig zijn, maar het niet correct bijhouden van zakelijke en privé-uitgaven kan snel problemen opleveren. Daarnaast moeten ondernemers die vermogen opbouwen in hun bedrijf ook goed nadenken over de gevolgen voor toekomstige belastingheffingen, bijvoorbeeld bij een bedrijfsoverdracht.
Veel mensen denken dat hun spaargeld "gewoon" op de bank staat en verder geen impact heeft, maar in box 3 wordt hier wél belasting over geheven. Zeker nu de regels rondom de vermogensrendementsheffing veranderen, kan het verstandig zijn om te kijken naar fiscale optimalisatie. Denk aan schenken aan (klein)kinderen om vermogen te spreiden of het onderbrengen van bepaalde bezittingen in een testamentair fonds.
Als notaris ben ik gewend om verder te kijken dan de cijfers alleen. De keuzes die je nu maakt – bijvoorbeeld over hoe je samen een huis koopt, hoe je vermogen verdeelt of hoe je een bedrijf structureert – hebben niet alleen impact op je huidige belastingaangifte, maar ook op de toekomst. Een goed testament, schenkingsplan of huwelijkse voorwaarden kunnen je op termijn veel geld besparen.
De inkomstenbelasting is meer dan alleen het invullen van een formulier. Het is een moment om stil te staan bij je financiële en juridische situatie, en misschien ook om vooruit te kijken. Want uiteindelijk geldt: wat je nu goed regelt, voorkomt problemen later.