Medisch gevolmachtigde

notarisheusden • 1 mei 2025

Wat doet de medisch gevolmachtigde?



Wat doet de medisch gevolmachtigde?

Een medisch gevolmachtigde is iemand die jij (de cliënt) via een medische volmacht aanwijst om namens jou medische beslissingen te nemen als je dat zelf niet meer kunt — bijvoorbeeld bij dementie, coma, hersenbloeding, etc.


Van belang voor de notaris:

  1. Vastlegging in de medische volmacht:
  • De notaris kan de medische volmacht notarieel vastleggen, hoewel dit niet verplicht is (een onderhandse akte is ook rechtsgeldig).
  • Wel geeft een notariële akte meer bewijswaarde en zekerheid over de wilsbekwaamheid op het moment van ondertekenen.
  1. Beoordeling wilsbekwaamheid:
  • De notaris moet beoordelen of de cliënt op het moment van het opstellen van de volmacht wilsbekwaam is m.b.t. de medische zaken die in de volmacht worden geregeld.
  • Zo nodig kan de notaris een arts vragen om een verklaring.
  1. Samenhang met levenstestament:
  • Vaak maakt de medische volmacht deel uit van een levenstestament waarin ook andere volmachten en wensen staan (bijv. over financiële zaken of euthanasieverklaringen).
  • De notaris zorgt voor de coherentie tussen de verschillende onderdelen.
  1. Reikwijdte van de bevoegdheden:
  • De volmacht moet duidelijk omschrijven welke handelingen de gevolmachtigde mag doen: toestemming geven voor operaties, weigeren van behandelingen, inzage in medische dossiers, etc.
  • De notaris helpt hierbij om de volmacht juridisch precies en uitvoerbaar te maken.
  1. Bewaring en registratie:
  • De notaris bewaart de akte in het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR), zodat zorgverleners of rechters kunnen nagaan of er een medische volmacht is.


Samengevat:

De medisch gevolmachtigde treedt op als vertegenwoordiger van de cliënt bij medische beslissingen wanneer deze dat zelf niet meer kan. De notaris zorgt ervoor dat dit juridisch goed geregeld is, met aandacht voor wilsbekwaamheid, reikwijdte en bewijskracht.


door notarisheusden 5 mei 2025
Samenwonen? Regel het goed – ook zonder trouwjurk of pak
door notarisheusden 5 mei 2025
Heb je een volmacht of levenstestament nodig als je getrouwd bent?
door notarisheusden 25 april 2025
Starters en huren: dit moet je juridisch weten
door notarisheusden 25 april 2025
Tot wanneer kun je je testament aanpassen?
door notarisheusden 10 april 2025
Een notaris speelt een cruciale rol bij het verdelen van je erfenis, en zorgt ervoor dat alles op een juridisch correcte en duidelijke manier wordt geregeld. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop een notaris je kan helpen:
door notarisheusden 10 april 2025
Eén ding waar mensen vaak niet voor naar de notaris gaan, maar eigenlijk wél zouden moeten, is:
door notarisheusden 3 april 2025
Het verschil tussen trouwen, geregistreerd partnerschap en gemeenschap van goederen is vooral juridisch en fiscaal van belang. Als notaris zien we vaak dat mensen niet goed weten wat deze keuzes precies betekenen voor hun bezittingen, schulden en erfrecht.
door notarisheusden 3 april 2025
Elke lente is het weer zover: de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Veel mensen schuiven het voor zich uit, maar als notaris weet ik dat een goede voorbereiding niet alleen belastingvoordelen kan opleveren, maar ook onaangename verrassingen kan voorkomen. Hier zijn een paar veelgemaakte fouten die ik in de praktijk tegenkom en die je beslist niet mag vergeten.
door notarisheusden 28 maart 2025
Een stichting kan alleen worden opgericht via een notariële akte of bij testament. Hiervoor moet u naar de notaris. Daarnaast is inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) verplicht.
door notarisheusden 28 maart 2025
Mijn zoon helpt me met de betalingen en om die reden wil ik mijn rekening omzetten naar een en/of-rekening met hem samen. Kan dat?
Show More