☀️ Zomer, zon… en je nalatenschap? Waarom je juist nu moet nadenken over schulden in een erfenis
Waarom je juist nu moet nadenken over schulden in een erfenis

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel op nabestaanden af. Naast het verdriet moeten er ook praktische zaken geregeld worden — waaronder de erfenis. Wat veel mensen niet weten, is dat je als erfgenaam niet alleen bezittingen kunt erven, maar ook schulden. Wat zijn je opties? En waar moet je op letten?
Erfgenaam zijn betekent ook aansprakelijkheid
Zodra je een erfenis aanvaardt, word je automatisch aansprakelijk voor zowel de bezittingen als de schulden van de overledene. Als de schulden hoger zijn dan de bezittingen, draai jij (en eventuele mede-erfgenamen) op voor het verschil — uit je eigen vermogen.
Daarom is het belangrijk om niet te snel een erfenis te accepteren, zeker als je twijfelt over de financiële situatie van de overledene.
Drie keuzes: wat kun je doen als erfgenaam?
Als erfgenaam heb je drie wettelijke opties:
- Zuiver aanvaarden
Je accepteert de erfenis volledig. Dit betekent dat je alles krijgt, inclusief de schulden. Dit is juridisch definitief en brengt risico’s met zich mee als er later verborgen schulden opduiken. - Beneficiair aanvaarden
Hierbij accepteer je de erfenis onder voorbehoud van schulden. Eerst worden alle schulden betaald uit de nalatenschap. Pas als er iets overblijft, komt dat aan jou toe. Je eigen vermogen blijft dus beschermd. - Verwerpen
Je doet volledig afstand van de erfenis. Je krijgt niets, maar je bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
Hoe weet je of er schulden zijn?
Een goed begin is het opvragen van een overzicht van de bankrekeningen, eventuele openstaande leningen, creditcardschulden en lopende contracten. Ook kun je informatie opvragen bij het BKR (Bureau Kredietregistratie). Twijfel je alsnog? Dan is beneficiair aanvaarden de veiligste keus.
Let op: handelen kan al aanvaarding zijn
Pas op met het verkopen van spullen van de overledene of het betalen van rekeningen uit de nalatenschap. De wet ziet dit soms al als een ‘zuivere aanvaarding’, zelfs als je dit onbewust doet. Bespreek altijd eerst met een notaris wat verstandig is om te doen.
Tot slot: schakel hulp in
Een erfenis met schulden kan ingewikkeld zijn en veel emoties oproepen. Een notaris helpt je om overzicht te krijgen, juridische valkuilen te vermijden en de juiste keuze te maken. Wacht dus niet te lang met het inwinnen van advies.